Obalanie mitów, czyli jak nie wolno dbać o kwiaty cięte w wazonie!
Od wyboru idealnego bukietu po ułożenie go w wazonie – każdy krok przyczynia się do zachowania piękna kwiatów ciętych oraz przedłużenia ich żywotność. Jednak wśród wielu porad i wskazówek łatwo się pomylić i ulec mitom i błędnym przekonaniom, które mogą raczej utrudnić, niż pomóc w dążeniu do utrzymania świeżości i żywotności kwiatów.
W tym artykule zagłębimy się w świat pielęgnacji kwiatów ciętych, aby rozwiać rozpowszechnione mity, które istnieją. Zespół Bloom Flowers pomoże odkryć prawdę kryjącą się za tymi błędnymi przekonaniami i podzieli się z wami wiedzą, która pozwoli uniknąć błędów na temat pielęgnacji kwiatów i sprawi, że bukiet będzie jak najdłużej cieszyć państwa oko.
Mit I. Alkohol jest środkiem dezynfekującym.
Rzeczywistość: Dodanie alkoholu do wody z kwiatami w wazonie nie przedłuża ich żywotności.
- Alkohol może działać jako środek osuszający (substancja powodująca wysychania roślin), powodując odwodnienie tkanki roślinnej. Może to przyspieszyć i skrócić żywotność kwiatów.
- Mimo tego, że małe ilości alkoholu mogą nie być natychmiast toksyczne dla roślin, wyższe stężenia mogą uszkodzić tkanki roślinne, osłabiając ich zdolność do skutecznego wchłaniania wody i składników odżywczych.
- Alkohol etylowy może zaburzyć równowagę składników odżywczych w wodzie, wpływając na zdolność rośliny do wchłaniania niezbędnych pierwiastków do nawodniania i długiego życia.
- Niektóre kwiaty są wrażliwe na etylen, naturalny hormon roślinny, który przyspiesza proces starzenia.
Mit II. Cukier poprawia kwitnienie i przedłuża żywotność kwiatów.
Rzeczywistość: Chociaż cukier może zapewnić krótkotrwały zastrzyk energii kwiatom, zwłaszcza jeśli zostały pozbawione składników odżywczych podczas transportu, jego wpływ na zdrowie i trwałość kwiatów jest wątpliwy.
- Cukier jest źródłem składników odżywczych dla bakterii obecnych w wodzie. W miarę wzrostu liczby bakterii mogą one zatykać łodygi kwiatowe, uniemożliwiając wchłanianie wody i powodując przedwczesne więdnięcie.
- Słodzik obniża pH wody, czyniąc ją bardziej kwaśną. Chociaż niektóre kwiaty preferują lekko kwaśne warunki, zbyt niski poziom pH może być szkodliwy dla ich zdrowia i długotrwałości.
- W obecności bakterii cukier może ulec fermentacji, w wyniku której powstanie alkohol i inne związki. Może to stworzyć niekorzystne warunki dla prawidłowego nawodnienia kwiatów oraz przyczynić się do ich pogorszenia.
- Wysokie stężenie słodyczy w wodzie może wywołać stres osmotyczny u kwiatów, zakłócając ich zdolność do regulowania i pobierania wody, powodując odwodnienie lub więdniecie.
Mit III. Coca-cola jest źródłem energii potrzebnej do wzrostu kwiatów.
Rzeczywistość: Chociaż niektórzy wierzą w skuteczność Coca-coli i dodają ją do wody w celu pielęgnacji kwiatów, nie ma dowodów naukowych potwierdzających to stwierdzenie.
- Cola zawiera wysoki poziom cukru, który może stać się pożywieniem dla bakterii w wodzie. Może to sprzyjać rozwojowi bakterii i rozkładowi wody, co ostatecznie spowoduje pogorszenie jakości kwiatów.
- Słodki napój zawiera także różne dodatki, takie jak barwniki i konserwanty, które mogą być szkodliwe dla roślin. Te chemikalia mogą uszkodzić łodygi i liście kwiatów, blokując ich naczynia i skracając ich żywotność.
Mit IV. Aspiryna zdolna reanimować kwiaty.
Rzeczywistość: Aspiryna niekorzystnie wpływa na kwiaty wskutek swoich właściwości kwasowych.
- Podwyższone stężenie aspiryny może mieć toksyczne działanie na rośliny, zakłócając ich procesy fizjologiczne i prowadząc do więdnięcia i umieranie.
- Rozkład aspiryny w wodzie może spowodować powstanie szkodliwych produktów ubocznych, które mogą zaszkodzić zarówno roślinom, jak i środowisku.
Mit V. Kwas cytrynowy zapobiega rozwojowi bakterii gnilnych.
Rzeczywistość: Dodawanie kwasu nie jest skuteczne, a nawet szkodliwe dla zdrowia kwiatów i ich trwałości.
- Kwas cytrynowy, jak każdy inny kwas zmienia pH wody. Może to być szkodliwe dla niektórych kwiatów, które preferują określony poziom pH dla optymalnego wchłaniania wody i składników odżywczych.
- Ten suplement sam w sobie nie zapewnia kwiatom niezbędnych składników odżywczych. Aby zachować świeżość kwiatów przez długi czas, potrzebne są wieloskładnikowe środki zawierające optymalną kombinację składników odżywczych i antybakteryjnych.
- Kwas cytrynowy nie ma właściwości antybakteryjne i nie zapobiega rozwojowi bakterii w wodzie. Faktycznie może stać się źródłem materii organicznej, która spowoduje rozwój bakterii, co w końcu może prowadzić do pogorszenia kwiatów.
Mit VI. Węgiel aktywowany jest środkiem zwalczania szkodliwych substancji w wodzie.
Rzeczywistość: Często promowany jako naturalny środek oczyszczający w różnych sferach zastosowań, w tym filtracji powietrza i wody, węgiel aktywowany zajął swoje miejsce wśród mitów dotyczących pielęgnacji kwiatów.
- Węgiel aktywowany nie zawiera składników odżywczych niezbędnych dla długowieczności kwiatów. Bez odpowiedniego odżywiania rośliny nie będą w stanie przedłużyć swojej świeżości.
- Dodanie węgla do wody również zmieni jej pH. Może to wpłynąć na zdolność kwiatów do wchłaniania wody i składników odżywczych, co może spowodować ich pogorszenie.
- Węgiel aktywowany może uwalniać cząsteczki i zanieczyszczenia do wody, co może negatywnie wpłynąć na jakość i czystość wody, a także wygląd kwiatów.
Mit VII. Lód w wazonie– w końcu, im zimniejsza woda, tym lepiej.
Rzeczywistość: Niska temperatura lodu nie pomaga dłużej zachować świeżości kwiatów.
- Przeniesienie kwiatów z temperatury pokojowej do zimnej wody z lodem może spowodować szok termiczny, który może uszkodzić delikatne struktury kwiatów i przyśpieszyć ich więdnięcie.
- Lód może ochłodzić wodę w wazonie, co ograniczy zdolność kwiatów do wchłaniania wilgoci. Niedostateczne odżywienie może spowodować, więdniecie kwiatów.
- Podczas kontaktu lodu z ciepłą wodą, w wazonie może powstać kondensat. Może to spowodować rozwojowi bakterii w wodzie, co doprowadzi do pogorszenia kwiatów.
- W przypadku bliskiego kontaktu lód może spowodować uszkodzenie delikatnych płatków i łodyg.
Mit VIII. Kwiaty uwielbiają światło słoneczne i ciepło.
Rzeczywistość: Chociaż światło słoneczne odgrywa ważną rolę w życiu roślin, bezpośrednie działanie promieni słonecznych na kwiaty cięte może mieć odwrotny skutek, a nawet spowodować ich szybsze obumieranie.
- Bezpośrednie światło słoneczne może spowodować przegrzanie wody w wazonie, co może negatywnie wpłynąć na żywotność kwiatów. Wysokie temperatury mogą powodować starzenie się i przyspieszone suszenie łodyg i płatków.
- Promienie ultrafioletowe słońca mogą uszkodzić wrażliwe płatki kwiatów, powodując nawet ich spalenie. Może to spowodować utratę żywotności kwiatów.
- Nagłe zmiany temperatury, które mogą wstąpić pod wpływem bezpośredniego słońca, mogą być również szkodliwe dla kwiatów. Może to stresować rośliny i powodować ich wysuszenie.
Mit IX. Bukiet na kuchennym stole cieszy oko.
Rzeczywistość: Chociaż może to być miejsce do umieszczenia bukietów, ale kwiaty ucierpią, jeśli zostaną umieszczone obok owoców i warzyw.
- Niektóre owoce i warzywa wytwarzają etylen, który stymuluje dojrzewanie i przyspiesza proces starzenia. Gaz ten również może powodować więdnięcie kwiatów, przez co szybciej stają się pozbawione życia i matowieją.
- Owoce również mogą być siedliskiem bakterii i pleśni, które są szkodliwe dla kwiatów. Co może spowodować zanieczyszczenie wody w wazonie i uszkodzenie łodygi płatków kwiatów.
- Oprócz tego owoce znajdujące się pobliżu bukietu mogą zmieniać wilgotność otoczenia, co może być szkodliwe dla niektórych rodzajów kwiatów. Na przykład zbyt wysoka wilgotność może sprzyjać rozwojowi bakterii i pleśni, natomiast zbyt niska wilgotność może powodować odwodnienie kwiatów.
W świecie pielęgnacji kwiatów istnieje wielu mitów i przekonań, które często zaprzeczają faktom i zaleceniom florystów. W tym artykule przejrzeliśmy się kilku mitom na temat pielęgnacji kwiatów ciętych i próbowaliśmy wytłumaczyć niegatywny efekt każdego z nich.
Zespół Bloom Flowers zaleca z kolei proste zasady pielęgnacji kwiatów – regularne podcinanie pędów, czysty wazon i woda, stosowanie specjalnej odżywki, regularna wymiany wody – o czym szerzej porozmawiamy w następnym artykule.
Autor: Kseniia Troian